Suudi Arabistan’da kalıcı ikamet sağlayabilmek için Suudi Arabistan ikame-oturum vizesi çıkartılması gerekir. Bu izni alabilmek için Suudi Arabistan’daki Pasaport idareleri tarafından belirlenen koşullara uygun olmak gerekmektedir.
Suudi Arabistan’a kısa süreli bir seyahat için değil kalıcı olarak yerleşmek için alınan izin belgesi Suudi Arabistan ikame- oturum vizesi olarak adlandırılır. Bu vizeyi alabilmenin koşulları, kısa süreli seyahatler için alınan vizelerden daha sıkıdır. Dünya genelinde tüm ülkeler oturma izni verirken izin talebinde bulunan kişi hakkında detaylı inceleme sağlamaktadır. Suudi Arabistan da oturum vizesi için detaylı şartlar koymuştur.
Suudi Arabistan oturum izni başvuruları, Suudi Arabistan Pasaport İdareleri tarafından belirlenen birtakım koşullar çerçevesinde değerlendirilmektedir. Ayrıca bu izin alındıktan sonra da her iki yılda bir yeniletilmelidir. Aksi halde oturum vizesi iptal olacaktır. Suudi Arabistan’da ikamet eden yabancı ülke vatandaşları için Suudi Arabistan ikame-oturum vizesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. İkame izni olmayan kişiler banka hesabı açtıramaz, telefon ya da ehliyet alamaz. Ayrıca eşi ya da çocuklarını yanına almak için refakat vize talebinde bulunamaz.
Suudi Arabistan oturum vizesi için temel şartlar Pasaport İdareleri tarafından belirlenmektedir. Bu şartlar sağlanmadığı müddetçe oturum izni almak mümkün olmayacaktır. Bu şartlar altında sicil kaydı, yaş gibi temel kıstaslar bulunmaktadır. Suudi Arabistan ikame vizesi alabilmek için bir Suudi Arabistan vatandaşının kefilliği şartı bulunmaktadır. Ayrıca izin alabilmek için erkekler 60 yaşın, kadınlar da 45 yaşın altında olmalıdır. Oturum izni için başvuracak olan kişi pasaport ve kimlik belgelerini Medine-i Münevvere ’ye ibraz etmelidir.
Suudi Arabistan ikame- oturum vizesi iş amaçlı alınıyorsa, çalışma izin belgesine sahip olunması mecburidir. Bu izin Çalışma Bakanlığından alınabilir. Ayrıca iş amaçlı başvurulan oturum vizeleri için, çalışılacak alanda uzmanlığın ispatı da çalışma alanına uygun bir sertifika aracılığıyla talep edilmektedir. Oturum izni başvurusunun dikkate alınabilmesi için, diğer vize işlemlerinde olduğu gibi kimlik fotokopisi, yeni çekilmiş 2 adet biometrik fotoğraf, sabıka kaydı ve ikametgâh belgesi de kuruma ibraz edilmelidir.